Intensivkurs 13-14 juni

Det var ett intensivt och vetgirigt gäng som kom hit på intensivkurs i helgen. Det blir lite ”korvstoppning”, men jag tror ändå att deltagarna var nöjda med sin helg! Nu är alla inriktade på att försöka få tag på bin och komma igång med sina nya husdjur.

Intensivkursen består både av teori och praktik i en av mina bigårdar. I augusti kommer vi att ha en halvdag på temat livsmedelshantering och slungning av honung.

Foto: Ismet Lolic

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Intensivkurs 13-14 juni

Terapibin!

Då har mina bin fått vara terapi-bin också! Jag har länge tänkt anordna bisafaris för att visa hur det ser ut i en bikupa, berätta om nyttan vi alla har av tama och vilda pollinatörer och ha en liten provsmakning av honung, pollen och bibröd. Tidigt i våras fick jag en förfrågan från en terapeut om hon fick komma till mig med sin klient som har getingfobi.

Getingar och bin är helt olika insekter – tycker jag som biodlare … men inser att den som är rädd för getingar säkert tycker att bin är lika läskiga. Bin kan man dessutom komma nära och titta på under ordnade former.

Det gick bra, klienten klarade av att hålla i en ram med bin på och vi tittade igenom kupan tillsammans. Vi såg ägg och larver i olika stadier, vi såg till och med ett bi som kläcktes och segade sig upp ur cellen, vi såg nektar, pollen och täckt honung. Till och med drottningen, som är lite blyg i den här kupan, ville visa upp sig!

Efter besöket har jag fått höra att klienten blivit ”bifrälst och lyrisk och pratar om bin och bisamhällen”. Jätteroligt att kunna ”frälsa” någon med så enkla medel …

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Terapibin!

Intensivkurs

Inspirerad av den efterfrågan jag möter på nybörjarkurser i biodling så kommer jag att hålla en intensivkurs 13-14 juni. Vi träffas två hela dagar och bokar sedan in en halvdag i augusti då vi går igenom honungshantering och slungar honung tillsammans.

Läs mer på Studieförbundet Vuxenskolans webbplats:

https://www.sv.se/avdelningar/sv-stockholms-lan/kurser/biodling-nyborjare-akersberga-intensivkurs-161265/

 

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Intensivkurs

Bibänk

En ny bibänk har snickrats idag. Tyvärr hade jag inte koll på att ritningen var till för en bikupa med Langstroth-mått och inte Lågnormal så bänken blev för bred för bottnarna.

Därför fick jag förbättra konstruktionen lite med horisontella brädor som bikuporna vilar på. Jag visste väl att jag skulle få användning för den gamla terassen!

Tror att både bina och jag är nöjda. I alla har bina varit väldigt hjälpsamma och delaktiga i snickrandet hela dagen så jag har haft biodlaroverallen på mig!

 

 

 

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Bibänk

Våra salvor hos Alewalds!

Vilket mottagande jag fick idag när jag köpte nya vandringsskor! På gatan utanför Alewalds möttes jag av ett bord med utvalda vandringsböcker, termosar som passar utflykter i vårsolen och våra salvor från HonungsKraft!

Även på disken i butiken fanns ett utbud av våra salvor och läppsalvan!

 

 

Publicerat i Hudvård | Kommentarer inaktiverade för Våra salvor hos Alewalds!

Test av nya vaxgjutaren

Vi träffades i Mickes garage där han har sin ”bi-verkstad” med möjlighet att snickra, smälta vax etc. I ett rum intill finns ett slungrum.

Vår förening, Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening, har köpt in en vaxgjutform och nu har vi testat den. Det var både lättare och svårare än vi trodde att gjuta vaxmellanväggar. Lite svårt att få dem jämna utan skarvar på det smälta vaxet som gjorde att vaxmellanväggen sprack. Lätt att få loss dem ur silikonformen.

Övning ger säkert färdighet även när det gäller att gjuta vaxmellanväggar!

  

Vi är nog väldigt nöjda med resultatet! Hoppas att bina blir det också!

 

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Test av nya vaxgjutaren

Full rulle på bina!

Igår vandrade jag runt Brunnsviken. Jag kommer att vara värd för en vandring i Friluftsfrämjandets regi i juni och jag ville ”reka” hur jag ska gå med deltagarna. Förmodligen kommer vi att följa den ”Hälsans stig” som finns. Det var massor av folk ute på Haga-sidan av Brunnsviken, lite färre på Albano-sidan.

Det var mängder av vårblommor som slagit ut med ”mattor” av scilla, vårlök och vitsippa!

Bra att bina i de bigårdar som finns runt Brunnsviken har tillgång till nektar och pollen! Jag såg Kronprinsessans bigård när jag passerade Haga slott. Eftersom det är förbjudet att fotografera runt Haga slott får nedan kupa representera de bin som finns i Nationalstadsparken!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Full rulle på bina!

Rena ramar

Idag har jag varit till Eggeby och hämtat mina tvättade ramar, som varit en sväng Töreboda. Jag fick också 3,5 kg vax, präglat till vaxmellanväggar.

Sedan kanske alla har noterat att årets Trädgårdsmässa är inställd pga Corona-viruset. Vi får hoppas på en ny mässa våren 2021!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Rena ramar

Nordiska trädgårdar 26-29 mars 2020

Den 26 mars kl 15.30 och den 28 mars kl 14.30 kommer jag att prata om ”Framtidens protein” på Scen Ätbart på Nordiska Trädgårdar – Trädgårdsmässan – i Älvsjö. Vad är då framtidens protein? Jo, en ”bi”-produkt från bikupan i form av drönarlarver. Som biodlare kommer jag att vara tillsammans med Biodlarna i monter A04:40.

I montern kommer 30 erfarna biodlare att hjälpas åt att ta hand om besökarna under mässdagarna. Biodlarna kommer också att visa olika typer av kupor, vi kommer att ha smakprovning av olika sorters honung och även sprida kunskap om hur var och en kan hjälpa till för att säkerställa att bina har tillgång till vatten, blommor med nektar och pollen hela säsongen.

Publicerat i Biodling, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Nordiska trädgårdar 26-29 mars 2020

Biodlarkonferensen

Intensiva dagar i Sunne med mycket kunskap och inspiration! Programmet har omfattat den allra senaste forskningen mixat med mera jordnära erfarenheter från bigårdar i Norden. Mycket givande också att få träffa så många människor med samma intresse!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Biodlarkonferensen