Full rulle på bina!

Igår vandrade jag runt Brunnsviken. Jag kommer att vara värd för en vandring i Friluftsfrämjandets regi i juni och jag ville ”reka” hur jag ska gå med deltagarna. Förmodligen kommer vi att följa den ”Hälsans stig” som finns. Det var massor av folk ute på Haga-sidan av Brunnsviken, lite färre på Albano-sidan.

Det var mängder av vårblommor som slagit ut med ”mattor” av scilla, vårlök och vitsippa!

Bra att bina i de bigårdar som finns runt Brunnsviken har tillgång till nektar och pollen! Jag såg Kronprinsessans bigård när jag passerade Haga slott. Eftersom det är förbjudet att fotografera runt Haga slott får nedan kupa representera de bin som finns i Nationalstadsparken!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Full rulle på bina!

Rena ramar

Idag har jag varit till Eggeby och hämtat mina tvättade ramar, som varit en sväng Töreboda. Jag fick också 3,5 kg vax, präglat till vaxmellanväggar.

Sedan kanske alla har noterat att årets Trädgårdsmässa är inställd pga Corona-viruset. Vi får hoppas på en ny mässa våren 2021!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Rena ramar

Nordiska trädgårdar 26-29 mars 2020

Den 26 mars kl 15.30 och den 28 mars kl 14.30 kommer jag att prata om ”Framtidens protein” på Scen Ätbart på Nordiska Trädgårdar – Trädgårdsmässan – i Älvsjö. Vad är då framtidens protein? Jo, en ”bi”-produkt från bikupan i form av drönarlarver. Som biodlare kommer jag att vara tillsammans med Biodlarna i monter A04:40.

I montern kommer 30 erfarna biodlare att hjälpas åt att ta hand om besökarna under mässdagarna. Biodlarna kommer också att visa olika typer av kupor, vi kommer att ha smakprovning av olika sorters honung och även sprida kunskap om hur var och en kan hjälpa till för att säkerställa att bina har tillgång till vatten, blommor med nektar och pollen hela säsongen.

Publicerat i Biodling, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Nordiska trädgårdar 26-29 mars 2020

Biodlarkonferensen

Intensiva dagar i Sunne med mycket kunskap och inspiration! Programmet har omfattat den allra senaste forskningen mixat med mera jordnära erfarenheter från bigårdar i Norden. Mycket givande också att få träffa så många människor med samma intresse!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Biodlarkonferensen

Flow Hive

Flow hive är en speciell kupa med en ”kran” på baksidan. Med hjälp av kranen kan man tappa den honung man behöver just när man behöver den! Till exempel att gå ut till kupan och tappa den honung som kommer att gå åt strax innan midsommarens jordgubbar ska avnjutas.

Första gången jag såg en Flow hive-kupa trodde jag att den var ett aprilskämt! Men, det var fel! Flow hive-kupor finns! Förmodligen kommer vi att skaffa en att ha som en variant att visa upp på Eggeby gård, där Sundbybergs & Spångaortens Biodlareförening håller till.

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Flow Hive

Vaxgjutning i Åkersberga

Idag har Österåkers Biodlare haft en vaxgjutningsdag. Eftersom jag är stödmedlem i Österåker fick även jag vara med.

Tidigare hade föreningen haft en vaxsmältardag tillsammans då de använder ett jättestort aggregat som drivs med ved och som smälter vaxet ur många ramar på en gång. Sedan hjälps medlemmarna åt med att rengöra de ursmälta ramarna i olika bad efter varandra.

Idag var det dags för att hantera vaxet, som smältes i en ”Saftmaja” och silades för att bli så rent som möjligt. Sedan gjöts vaxet till mellanväggar i föreningens kakgjutmaskin. Det var både svårt och enkelt tyckte vi som vågade pröva … svårt att hälla rätt mängd flytande vax i gjutformen, svårt att pressa ihop över- och underdelen med lagom tryck men ganska lätt att försiktigt pilla ur vaxmellanväggen när den var färdig och hade stelnat.

Nedan ett exempel på en vaxmellanvägg där vi inte hällt i tillräckligt mycket flytande vax. Som tur är går det att smälta om vaxet och göra ett nytt försök.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Vaxgjutning i Åkersberga

Friska bin!

Idag anordnade Länsstyrelsen i Stockholm en kurs på temat ”Friska bin!” i Norrtälje. Björn Dahlbäck från Biodlarna, Riksförbundet, och Johanna Lindström från Länsstyrelsen stod för programmet.

Det är bra att repetera vilka sjukdomar och skadegörare som kan drabba honungsbina och vad man kan göra för att förebygga. Det är också bra att som biodlare lära känna sina bin och ligga steget före.

När den nya djurhälsoförordningen börjar tillämpas 2021 måste alla djurhållare ta ett ansvar för att minimera risken för att sprida sjukdomar. Alla biodlare blir alltså skyldiga att ha tillräcklig kunskap om bisjukdomar och vilka åtgärder de ska vidta för att kontrollera eller hindra dessa sjukdomar.

En idé som jag fick under dagen är att kanske byta ut mina frigolitkupor mot kupor i trä eftersom träkupor kan flammas med eld för att desinficeras. Kanske kommer jag att tillbringa mera tid i min snickarbod …

 

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Friska bin!

Årsmöte i Biodlarna, Stockholms Län

Idag har det varit årsmöte i Biodlarna, Stockholms Läns Biodlardistrikt. Ungefär 100 medlemmar kom och deltog i årsmötesförhandlingarna och i efterföljande Öppet Hus. Vi fick bland annat lyssna till Anna Lind Lewin från Pollinera Sverige och Lasse Hellander som pratade om den nya gata som designats för att gynna pollinatörer.

Jag fick förnyat förtroende som ledamot i styrelsen i 2 år.

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Årsmöte i Biodlarna, Stockholms Län

Tidig vår?

Idag har jag varit utomhus en stor del av dagen – jag har snickrat (nåja) en liten bod att ha krukor, jord mm i tillsammans med ett proffs. Jag vet inte om jag har varit till nytta eller om jag mest har varit i vägen. Jag har i alla fall fått skruva fast brädor och ”lock”. Det blev hur bra som helst.

Boden ligger nära min hemma-bigård. Jag trodde nästan inte mina ögon när jag såg att flera av mina bin var ute och flög. Den 21 januari! Jag skickade snabbt ett sms till min guru Horst. Han svarade 9 grader varmt, solsken, pollensäsongen har börjat. Skönt – då behöver jag inte oroa mig!

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Tidig vår?

Bivax

Idag har jag tagit hand om bivax som mina husdjur producerat. Det allra finaste vaxet, avtäckningsvaxet – som bina stänger de celler med som innehåller honung – har jag särbehandlat för det kommer att användas i de salvor mm som HonungsKraft producerar. Övrigt vax som bina använt i sina ramar som kan ha innehållit honung och/eller larver kommer jag att lämna in för tillverkning av mellanväggar. De ramar som sätts in i kupan ska innehålla en vaxmellanvägg som är präglad i ett speciellt mönster som gör att bina vet hur de ska bygga ut mellanväggen med celler.

När jag smälter vax så gör jag det i en ”Saft-Maja” som jag klär invändigt med odlingsduk så att eventuella föroreningar och smuts som finns i vaxet stannar kvar i duken och det rena vaxet rinner ut och samlas ihop i en klump. Vax är värdefullt och allra helst skulle jag vilja ha ett ”slutet system” med eget vax.

Då behövs en gjutform, som jag inte har än så länge. Det kanske blir en sådan investering på sikt?

 

Publicerat i Biodling | Kommentarer inaktiverade för Bivax